Επιλέγοντας σεντόνια από… το μηδέν

Η αίσθηση ξεκούρασης που χρειαζόμαστε όταν γυρνάμε στο σπίτι μετά από μία γεμάτη μέρα, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα λευκά είδη που χρησιμοποιούμε στην κρεβατοκάμαρα και πιο συγκεκριμένα τα σεντόνια, τα μαξιλάρια και τα ανωστρώματα που στρώνουμε στο κρεβάτι μας. Η επιλογή των σωστών σεντονιών, είναι αυτή που θα μεγιστοποιήσει την αίσθηση χαλάρωσης και ξεκούρασης, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες!

Οι επιλογές είναι πολλές αλλά οι ανάγκες μας θα καθορίσουν την τελική απόφαση της αγοράς μας. Τα σετ σεντονιών παρέχουν μία έτοιμη και ολοκληρωμένη λύση, ενώ μεμονωμένα τεμάχια σεντονιών και μαξιλαροθηκών παρέχουν ελευθερία αλλά και δημιουργικότητα για ευφάνταστες συνθέσεις.

Για να μπορέσουμε να επιλέξουμε τα σωστά σεντόνια θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν κάποια χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχουν όπως το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα, την υφή, τα χρώματα, τα σχέδια και φυσικά να έχουν το κατάλληλο μέγεθος ανάλογα με τις διαστάσεις το στρώματός μας!

– Τα σεντόνια μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορα υλικά όπως βαμβάκι, λινό, μετάξι, μπαμπού αλλά και συνθετικά μείγματα. Φυσικά κάθε ένα από αυτά παρουσιάζει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ως προς την απαλότητα, την αντοχή, την αναπνοή και την ευκολία της φροντίδας. Το βαμβάκι, ως φυσικό υλικό είναι ευρέως διαδεδομένο για την κατασκευή σεντονιών και το πιο δημοφιλές καθώς είναι μαλακό, άνετο και εύκολο στη φροντίδα του. Η πυκνότητα των νημάτων ανά ίντσα υφάσματος είναι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που καθορίζει την αίσθηση που μας αφήνει ένα σεντόνι.

– Αναλόγως με το βασικό συστατικό με το οποίο έχουν υφανθεί τα σεντόνια και τον αριθμό των νημάτων, διαφοροποιείται η υφή που παίρνουμε. Συνήθεις τύποι υφών είναι το

περκάλι, η φανέλα και το σατέν. Το περκάλι είναι μια πυκνή ύφανση, πολύ απαλή και ματ όψη. Η ύφανση αυτή λόγω της πυκνότητάς της παρουσιάζει ανθεκτικότητα στη χρήση

 

και στο χρόνο. Η υφή της φανέλας είναι μια επίσης απαλή αλλά σχετικά ανάγλυφη υφή την οποία επιλέγουμε κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς δημιουργούν άμεσα την

αίσθηση της ζεστασιάς ξαπλώνοντας στο κρεβάτι. Τέλος, η σατέν ύφανση είναι ιδιαίτερη, λεία και μεταξένια καθώς είναι πολύ ευχάριστη στο άγγιγμα. Η γυαλιστέρη της

εμφάνιση προσδίδει πολυτέλεια στο στρώσιμο του κρεβατιού.

– Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που λαμβάνουμε υπόψιν στην επιλογή σεντονιών είναι το χρώμα και το σχέδιό τους. Τα σεντόνια διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην αισθητική μας αλλά και στη διακόσμηση του υπνοδωματίου μας.

-Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε ότι ακόμα και αν έχουμε επιλέξει την ποιότητα, την υφή και την αισθητική που μας αρέσει, η επιλογή του σωστού μεγέθους είναι αυτή

που θα καθορίσει εν τέλει την επιλογή ενός σεντονιού ως κατάλληλη ή όχι. Γνωρίζοντας τις τρεις διαστάσεις του στρώματος που θέλουμε να ντύσουμε -πλάτος, ύψος, πάχος- μπορούμε εύκολα να βρούμε το σωστό μέγεθος που θα εφαρμόζει σωστά.

 

 

 

Έχοντας πλέον κάνει τη σωστή επιλογή σεντονιών που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και άνετα στη χρήση τους, θα πρέπει πάντα να ακολουθούμε τις οδηγίες φροντίδας του εκάστοτε κατασκευστή για να μεγιστοποιήσουμε το χρόνο ζωής τους.

Η επιλογή σεντονιών αποτελεί μια καθαρά προσωπική υπόθεση. Η ποικιλία που παρέχεται απλόχερα, μας δίνει τη ευχέρεια να διαλέξουμε αυτό που ταιριάζει στο στυλ μας χωρίς όμως να ξεχνάμε και το budget μας!