Ένας οδηγός για έναν καλό ύπνο

Η επιλογή του σωστού μαξιλαριού είναι ίσως η πιο σημαντική για έναν ξεκούραστο και ποιοτικά καλό ύπνο. Ένα άβολο μαξιλάρι μπορεί να μας προκαλέσει ανήσυχες νύχτες ακόμα και πόνο, ενώ ένα μαξιλάρι ταιριαστό στις ανάγκες μας προσφέρει σωστή στήριξη, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου αλλά και ευεξία γενικότερα. Οι επιλογές είναι πολλές κι αυτό ίσως κάποιες φορές μας μπερδεύει ως προς την σωστή επιλογή!

  • Η θέση που έχουμε στον ύπνο είναι από τα πρώτα που λαμβάνουμε υπόψη για να διαλέξουμε το σωστό μαξιλάρι. Οι διαφορετικές στάσεις ύπνου απαιτούν και διαφορετικά επίπεδα υποστήριξης. Για παράδειγμα αν κοιμόμαστε ανάσκελα, ένα μαξιλάρι μέτριας σκληρότητας, ίσως και με καμπύλη, παρέχει μια πολύ σωστή στήριξη του κεφαλιού και του αυχένα. Αντίθετα, αν κοιμόμαστε μπρούμυτα, ένα πιο μαλακό και επίπεδο μαξιλάρι βοηθά στη διατήρηση της ευθύγραμμης κατάστασης του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης. Για τους λάτρεις του ύπνου στο πλάι, ένα σκληρό μαξιλάρι που καλύπτει το κενό μεταξύ του ώμου και του λαιμού, προσφέρει τη σωστή ευθυγράμμιση του κεφαλιού και του αυχένα.
  • Το κάθε μαξιλάρι για να έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε – μαλακό, μέτριο, σκληρό – πρέπει να έχει και το ανάλογο γέμισμα. Τα πιο διαδεδομένα υλικά γεμίσματος μαξιλαριών είναι οι τα μπαλάκια σιλικόνης – fiber ball, ο αφρός μνήμης – memory foam, τα πούπουλα το λάτεξ, η βάτα ακόμα και το βαμβάκι.
    Τα μπαλάκια σιλικόνης – fiber ball είναι ίσως ένα από τα πιο σύγχρονα υλικά κατασκευής μαξιλαριών. Το υλικό αυτό είναι υποαλλεργικό και αντιβακτηριακό ενώ προσαρμόζεται στις κινήσεις του κεφαλιού προσφέροντας την τέλεια στήριξη.
    Τα πουπουλένια μαξιλάρια προσφέρουν πολύ καλή στήριξη ενώ ως φυσικό υλικό έχει την ιδιότητα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.
    Ο αφρός μνήμης – memory foam είναι ένα υλικό που ακολουθεί πλήρως το σχήμα του κεφαλιού και του λαιμού, προσφέροντας εξαιρετική στήριξη και ανακούφιση.
    Τα μαξιλάρια από latex είναι μαλακά και προσαρμόζονται τέλεια στις καμπύλες του σώματος αποτρέποντας τους πόνους στον αυχένα και την πλάτη.
    Η βάτα είναι επίσης αρκετά διαδεδομένη στην κατασκευή μαξιλαριών γιατί παρουσιάζει μεγάλη ελαστικότητα με την ελάχιστη παραμόρφωση στο σχήμα του.
    Τέλος, το βαμβάκι έχει εξαιρετικά ανθεκτικές ίνες και παρουσιάζει αντοχή στο πλύσιμο.

Οι επιλογές είναι πολλές. Το επίπεδο σκληρότητας, το γέμισμα, το πάχος ακόμα και το μέγεθος του μαξιλαριού είναι βασικά κριτήρια στην επιλογή του, ωστόσο ένα μαξιλάρι που μας κάνει να νιώθουμε άνετα και να αισθανόμαστε ξεκούραστοι μετά τη χρήση του είναι το βασικότερο για να πούμε αν ένα μαξιλάρι είναι «καλό»!